Tuesday, May 26, 2009

3 days 2 nights @ hospital sg buloh


Tarikh mula demam :
19 mei 2009

Tarikh masuk hospital :
23 – 25 mei 2009

Masalah :
Demam 5 hari.non-stop.Makin teruk.no makan.asyik vomit.

Resultnya :
MASUK HOSPITAL !!!! DENGUE FEVER !!!!
first experience jadi pesakit …

First impression :
abis la aku!!!! Matilah saya !!!

Lastly : cucuk jarum = tak sakit pown.. ( tipu la sape kate sakit gila bila kena cucuk jarum pasal mule2 masuk wad sementara aku kena cucuk 3 kali untuk masuk air pasal urat halus sangat ).. setiap 6 jam kena amik darah.. kadang2 sampai 2-3 kali kena cucuk pasal darah tak nak keluar..
Bermastautin kat hospital = boring!!!! Makanan hospital = uweekk !! tak sedap !!!

Nurse punye expression :
1- KURUSNYEE !!!! urat halus sangat.. nak amik darah pun susah ( tue yg skali amik darah sampai 2-3 kali kena cucuk )..
2- Awak nie kuat la.. cucuk jarum banyak kali pun selamba jer..
Soalan yang selalu kena Tanya : “sakit tak ?? “ time kena cucuk jarum. Dan jawapan aku “ dah nama kena cucuk jarum,mestilah sakit.. tapi tak la sakit sangat, boleh tahan lagi “..
Paling sakit : time cucuk jarum kat tangan tapi kena tulang…

Wad2 yang masuk :

Wad sementara @ emergency room
Wad pemantauan (bilik 2nd class)
Wad denggi (bilik 2nd class )
Wad neurology ( aku tak sakit saraf la.. nie wad sementara
jer..bilik 2nd class juga)
Ubat mujarab :
1 ) doctor skema di emergency room no 10 yg sgt polite dan baik.. ( kakak aku cakap die doctor zaman 90’s .. pasal rambut dia.. ).. dah banyak doctor chek badan aku.. tapi bila die yg nak chek aku jadi malu pula.. hik3!!!!
“muka awak nie memang selalu merah ker “
“entahlaaa,doctor… sy pun tak tahu..”
“ berapa berat awak sekarang ?? “
“ entahlah doctor.. dah lama saya tak timbang..”
Kenapa dia jadi ubat mujarab : lepas jumpa dia hilang rasa loya,hilang pening kepala..
Aku boleh buat lawak dah.. dan asyik tersengih2 lepas jumpa doctor tue….

2)doctor ‘raffi ahmad’ kat wad neurology yg suke naik wheelchair pastu tolak sendiri.. dan agak blur bila terpaksa kerja 2 hari berturut2 tanpa henti..mula2 jumpa time aku baru bangun tidur ( dia yg kejutkan aku dari tidur ),bangun2 tengok raffi ahmad depan mata.. mana tak terkejut...terus teringat lagu ‘jangan bilang tidakkk… ‘..
Dia sangat suka tersengih2….
“ hai,awak.. ermmm..nak panggil awak apa ye.. ?? izziyan ?? yanti ?? “
“izzi jer.. “
“ ok ,izzi.. “
Kenapa dia jadi ubat mujarab : lepas jumpa dia platlet aku terus jadi normal dan semua sakit terus hilang.. aku jadi normal balik.. ( bukan normal..sewel balik )


Kesimpulan :
lebih baik jadi penjaga pesakit dari jadi pesakit…
tapi pengalaman masuk hospital nie memang sangat berharga dan tak terjangka… tapi hospital sg buloh memang ok lah!!! Service jaga pesakit sangat ok.. walaupun yang lain agak lembap .. almaklumlah hospital kerajaaan…

Monday, May 4, 2009

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...