Thursday, October 14, 2010

too long at perth



habis 2010 ni cukup 1463 hari menjadi perantau
ok tipu la.. 
tolak segala mak nenek datuk cuti adalah tinggal lebih kurang 1000 hari..
oleh kerana dah lama sangat merantau kat sini..
nak sebut nama tempat ni pun dah tergeliat lidah
'perth-lis'
kasi bunyi macam duduk oversea .. 
kata perantau..
kalau bunyi orang sini
'peghhhleehh'
masa mula-mula masuk tu semua reti nak sebut
perlis..
tapi sekarang dah malas nak sebut memang da bunyi
pelisssss atau plisssss

perthhh-lisni tak la sebesar selangor
dan 
bandar kangar tak ada la roundabout yang banyak macam yang ada kat shah alam...
dan 
dia tak ada lah shopping mall yang kau boleh angkut berplastik-plastik 
macam kau pergi mid valley atau sunway pyramid..
aptah lagi kalau kau bercita-cita nak pergi tengok wayang..
dan
kat sini juga tak ada mcdonald,burger king,nando's..
jadi jangan berangan lah kalau kau nak jalan-jalan kat kangar sambil makan 
big mac dan mc flurry..
dan
 dia juga tak ada bunyi-bunyi kapal terbang macam 
yang aku selalu aku dengar dari kecik lagi...

tapi
 kat sini kau mungkin dapat tengok benda yang tak ada kat selangor 
walaupun kau pergi tanjung karang
tempat amri yahyah praktis main bola dalam sawah masa dia kecik-kecik.
.
.
.
pergi pasar pun kadang-kadang ada kambing lari-lari
.
.
ini aktiviti mengail
tapi sebutan dia
'mengaaiii..'
dari makcik-pakcik sampai 
cucu makcik pakcik la semua dok mengaiii 
tapi jangan haraplah kau dapat kerapu atau siakap atau bawal
pasal dah semestinya yang ada kat sawah cuma
haruan,puyu atau keli..
.
.
rumah dinding kaler-kaler..
kat sini jabatan kerja raya dia pun kalerfull..
ada rumah warna ungu..
warna merah..
warna biru..
.
.
dan kau juga sebenarnya dah dekat sangat dengan thailand
nampak tak bukit tue,belakang bukit tu dah thailand
untuk tujuan keselamatan..
bila dah sampai kat area-area sini..
jangan la nak memandai-mandai 
calling-calling atau balas mesej..
nanti kredit kau dari RM 2 terus jadi RM 0..
pasal dah jadi line thailand da..
.
.
dan juga tak boleh tengok pemandangan cantik macam ni

kalau kat shah alam,
kalau kau beriya nak joging macam budak-budak ni
kau cuma boleh jogging pun dekat tepi-tepi tasik
sambil tengok JAIS datang
halau orang dating
beriya-iya si baju merah tu..
last sekali dia yang mengah lebih


nak tak nak terpaksa la redha duduk perlis ni lama-lama..
lagi 500 hari je lagi..
oo 500 hari -.- "

gambar kena sopan
da katanya calon menantu pilihan terbaik
ibu-ibu yang cari menantu di perlis ni..
masih single dan available
aissshh.. 
promote diri betul..
calon ni pandai masak,kemas rumah
jaga budak,basuh baju..
aisshh..
promote lagi..

2 comments:

sonnet™ said...

ERR..td aku da comment kat sane
skrg aku nak comment kt sini pulak
emm emmm
ok..da comment,HAHA

easy said...

errr..
(dull )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...