Friday, October 29, 2010

ooii la perut yang sakit..

dah nak final exam dah rupanya..
bila masa-masa kecemasan macam ni baru lah rasa 
kismis tu makanan terbaik untuk otak dan 
makan ikan tu lagi bagus dari makan ayam..
ooo... bila la nak ada KFF
(Kentucky Fried Fish)

*nota kecil yang dibuat semasa masuk kelas 
dekan semalam (quality and management)
mesti dekan bangga kan.. duduk depan..
khusyuk je pegang pensil dengan kertas..
lepas tu angguk-angguk kepala konon-konon nya tengah concentrate gila..
dekan siap cakap lagi..
"tak payah salin.. nanti saya upload dalam portal ya.."
maaf,dr.. saya 'salin' benda lain..



ooo.. hari tu baru bercerita pasal perut..
dan kali ni nak cerita pasal perut lagi..
*perut tengah berbunyi pula.. -.-"


masa aku darjah tiga..
zaman muda rambut kembang versi alleycats 
kakak aku yang nombor dua pernah kena penyakit orang panggil appendik...
tapi masa tu naif gila..
"appendik tu apaa,ya mak ??"

dan masa mula-mula masuk kukum ni
(nama sekarang Unimap la)
en rezal (pengetua kolej kediaman KKE dulu) pernah cakap..
"haa.. ni hospital kangar.. kalau awak sakit ke..
kena appendik ke.. nanti awak pergi je sini.. 
beritahu yang awak student KuKum.. percuma je .. "

nama sebenar penyakit ni adalah
radang appendik..
appendik tu sebenarnya salah satu organ kat perut
ada juga yang cakap
"kau ada appendik.. aku tak ada.."
woi.. semua orang ada la menatang tue..

*gambar paling senonoh yang dapat cari..


sebenarnya radang appendik ni adalah dimana 
appendik itu menjadi bengkak dan bernanah..
antara simptom-tanda awal adalah

mula-mula akan rasa sakit kat kawasan pusat dan kemudian akan merebak ke 
bahagian kanan perut..
(kalau kiri tu orang kata batu karang.. kalau berbunyi pula,orang kata tengah lapar la tu..)

kemudian, sakit akan menjadi makin teruk.. 

pada mulanya sakit itu agak jarang terasa..
tapi makin lama menjadi makin kerap..

hilang selera makan

sembelit

dan banyak lagi..

kadang-kadang bila dalam keadaan teruk,kalau dalam keadaan bergegar
(macam naik bus dari pauh ke kuala perlis)
akan membuatkan rasa sakit yaaa aammaaat..

antara komplikasi penyakit ni adalah
appendik akan pecah
periotinitis

apa itu periotinitis..?
maaf.. saya pun tak tahu..
pergi la cari kat si google atau kakak yahoo..
ni bukan blog budak medic..
atau blog kakak nurse yang comel
atau tukang bawa ambulan yang tak pernah kena saman walaupun bawa laju..

ni blog budak yang disuspek kena appendik
yang dimarah secara keras dan paksaan 
oleh doktor kat klinik kg wai pagi tadi..

" you mesti admit hospital hari ni.. pergi bahagian emergency terus"
*muka garang

"alaaa.. doktor.. saya ada test malam ni "
*muka kasihan

"suruh hospital tu call lecturer awak.. minta postpone test.."
*lagi bertambah 'cengih'

"baiklah saya pergi sendiri nanti" 
*muka terpaksa



dan akhirnya..
nah.. !!
duduk depan laptop dengan mengadap blog,facebook dan
nota-nota instrument sambil pegang perut tahan sakit...

3 comments:

sonnet™ said...

weyh budaakk!
jangan kau nak cari alasan
cepat pergi hospital lepas habis semua test
ini arahan dari aku
kembar yang menyayangimu
*ikhlas dari hati ni -.-

easy said...

whooo...jgn la mara kak..
aku blik subang sok mlm..
pg ade 7 pillars..so kne la blik mlm.. wat check up kat sna trus..
huhuuhu..
doakn aku ok ye kmbar ku..
hehehe..

Tihara said...

haha..kff..betul juga ye..kaya dgn omega..

btw adik ade guna widget widgeo ke?
ouch..dia dah crashkan window akk td..hati2, widget ni ada spam.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...